Manu Franziska Huyssen

Manu

Manu is 1997 in München geboren en in Zuid-Afrika opgegroeid, waar ze piano en vioolles volgde. De mogelijkheid om barokviool te studeren trok haar terug naar Europa. Tijdens een tussenjaar in 2016 nam ze privé barokviool lessen in Duitsland en deed eerste ervaringen op in het barokensemble spel met het jeugd barokorkest Bachs Erben.

Aan het Utrechts Conservatorium volgde ze bij Antoinette Lohmann de bachelor Historisch Viool, met een minor Musician 3.0 bij George Dumitriu en Albert van Veenendaal. Tijdens haar studie nam ze deel aan muziek- en dansprojecten van Bachs Erben in Duitsland en Finland; in Nederland deed zij onder leiding van Michiel Meijer, Paulien Kostense en Gilles Michels mee aan projecten van het Collegium Musicum Traiectum.

Op verschillende momenten tijdens haar studie gaf ze klassiek en barok vioolles aan kinderen en volwassenen. Op bezoek in het thuisland Zuid-Afrika heeft ze gewerkt als onderwijsassistente voor viool en muziektheorie bij het project Muzukidz.

Alexander Techniek lessen aan het conservatorium vormden een belangrijk onderdeel van haar studie. In haar persoonlijke muziek- en lespraktijk zoekt ze steeds naar hoe we op een gezonde en individueel duurzame wijze kunnen musiceren.

Tijdens de eerste lockdown van 2020 werkte zij als vrijwilliger in de Botanische Tuinen van Utrecht, waardoor ze geïnspireerd raakte om live muziek te verbinden met planten, natuur en het buiten zijn. Voor haar afstudeerconcert in de Botanische Tuinen Utrecht ontving ze een HKU Award 2022. Op dit moment is ze actief lid bij het barokviool duo Filofolia, het jonge Utrechts barok orkest Camerata Utricia, en het ensemble voor kinder barok voorstellingen Papillon.

Manu spreekt Nederlands, Duits, Engels en Afrikaans.

(Foto: Petra Nuria Photography)