Anastasia Anufrieva

Anastasia Anufrieva

Anastasia Anufrieva (Rusland 1977) begon haar professionele muziekopleiding bij de Academie van Kunsten in Vladivostok. Na het Cum Laude behalen van haar diploma, verhuisde zij naar Sint-Petersburg waar zij fluitles gaf en kamermuziek speelde met verschillende ensembles.Ze kwam naar Nederland en vervolgde haar studie bij Peter Verduyn Lunel en bij Aldo Baerten (masteropleiding, Utrechts Conservatorium). Behalve haar hoofdvak dwarsfluit heeft Anufrieva ook een opleiding gehad voor piccolo (sopranino-dwarsfluit) bij Vincent Cortvrint en voor traverso (barokfluit) bij Wilbert Hazelzet. Tijdens haar studie in Nederland en in het buitenland heeft ze talloze cursussen en masterclasses gehad, onder anderen bij Philippe Bernold, Claude Lefèbvre en Patrick Gallois.

Zij speelt regelmatig in orkesten en met verschillende kamermuziekensembles. Het lesgeven en zelf muziek uitvoeren gaan altijd samen in haar praktijk: het één vult het andere aan. Doceren vanuit eigen ervaringen als uitvoerend musicus, precies wetend hoe het voelt en wat het is om op het podium te spelen. Dit enthousiasme en de kennis wil ze proberen door te geven aan haar leerlingen.

Door haar wereldwijde ervaring in lesgeven met verschillende doelgroepen, heeft ze een eigen stijl ontwikkeld. Bij haar dwarsfluitlessen vindt ze het ‘plezier van muziek maken’ een belangrijk uitgangspunt. Maar dat plezier in het spel wordt vanzelf sterker naarmate de technische beheersing van het instrument beter wordt. Daarom besteedt Anufrieva tijdens haar lessen veel aandacht aan instrumentale vaardigheden, zoals ademhaling, vingertechniek, articulatie en toonvorming. Ook laat ze leerlingen graag ervaren wat het betekent om samen met anderen te spelen, of het nu met de docent is of met andere leerlingen.

Je kan ook altijd eerst een proefles doen.