Hans van Haeften

Hans van Haeften

Hij is als cantor-organist werkzaam bij de protestantse gemeente in Leusden en dirigeert verschillende koren en in Amersfoort en omgeving, onder andere het jonge koor ‘Amazing Amersfoort’, waar hij de oprichter van is. Hij geeft les in orgel- en pianospel, met veel aandacht voor improvisatie en het aanleren van goede studiemethodes.

In 2012 won hij het eerste Piet van Egmond improvisatieconcours in de Grote Kerk in Apeldoorn. In 2015 won hij de eerste prijs (koraalprijs) op het nationaal improvisatie concours Elburg. Hij was deelnemer aan diverse internationale orgelconcoursen in heel Europa. Verder is van hem een lied opgenomen in het nieuwe ‘liedboek, zingen en bidden in huis en kerk’.

Hans studeerde orgel (met bijvak piano) en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Jos van der Kooy en Theo Goedhart. Zijn orgelstudie sloot hij in 2011 af met een concert in de Bavo in Haarlem met Psalm 94 van Julius Reubke en de Fis-moll variaties van Max Reger (opus 73). Hij volgde verschillende masterclasses in orgelliteratuur en improvisatie, onder andere bij Ton Koopman, Jean-Claude Zehnder, Daan Manneke, Loïc Maillé, Peter Planyavsky en Jürgen Essl. Momenteel volgt hij improvisatielessen bij Hayo Boerema. Zanglessen kreeg hij tijdens zijn conservatoriumtijd van Stephani Gericke, en later privé van Bas Ramselaar.

In maart 2015 studeerde hij na 2 jaar af als koordirigent aan het Instituut Dirigenten Educatie bij Joop Schets. In zijn eindexamenprogramma dirigeerde hij onder ander de Chichester Psalms van Leonard Bernstein en het Otce Nas van Leos Janaçek.

Naast de muziek studeerde hij Nederlands aan de Universiteit Leiden.

Hans concerteerde onder andere al in het Orgelpark Amsterdam, de Willibrordkerk in Utrecht, de Laurenskerk Rotterdam, de Concertzaal Ede en de Joriskerk in Amersfoort. Hij participeerde twee achtereenvolgende jaren in een dans- en orgelimprovisatieproject in het Orgelpark te Amsterdam, waar hij ook meedeed aan de wereldpremière van een stuk voor vier orgels tijdens het Tom Johnson festival in 2010.